خوش آمدید
صفحه اصلی

نقشه کشی ساختمان

نقشه کشی ساختمان

برای شروع یک پروژه ساختمانی در مجموعه معماری دالون پس از مطالعات اولیه از جمله بررسی موقعیت و شرایط زمین که به آن فاز صفر می گویند کار طراحی نقشه های مهندسی انجام می شود، نقشه کشی ساختمان آنقدر حائز اهمیت است که سابقه چند هزار ساله در تاریخ معماری ایران و جهان دارد و بشر برای حفظ بقای خود همواره به دنبال ساخت سرپناه متناسب با نیاز خود بوده است.

در گذشته ایرانیان برای ساخت شهر و خانه های خود از نقشه های مدون و پیشرفته ای در زمان خود استفاده می کردند که نظر بسیاری از دانشمندان و جهانگردان را امروزه به خود جلب نموده است و در شگفتی نحوه مهندسی فضاهای باستانی هستند.

 

در عصر حاضر نیز با مدد نرم افزارهای کامپیوتری و پیشرفت علم و تکنولوژی حرفه نقشه کشی در صنایع مختلف بصورت گسترده در حال انجام است ، به طوری که حتی در بازسازی ساختمان های کوچک و یا معماری داخلی نیز اشخاص ترجیح می دهند که حساب شده گام بردارند و قبل از هر گونه اقدام اجرایی از جزئیات آن با خبر باشند. 

نقشه کشی ساختمان شامل چه مواردی است ؟

برای شروع یک پروژه ساختمانی نیاز به نقشه کشی ساختمان بر اساس ضوابط نظام مهندسی و شهرداری ها است و این نقشه ها میبایست توسط مهندس نقشه کش ساختمان تهیه گردد تا مراحل اخذ جواز تکمیل گردد در ادامه بصورت مختصر  شما را با این نقشه ها آشنا خواهیم کرد.

سفارش نقشه ساختمان یک گام حیاتی در طراحی و ساخت ساختمان‌ها است. این سفارش معمولاً توسط مهندسان معمار، مهندسان سازه و مهندسان تاسیسات تهیه می‌شود. اگر بطور کلی بخواهیم نقشه های ساختمانی را تقسیم بندی کنیم شامل موارد زیر است:

  1. نقشه معماری
  2. محاسبات سازه
  3. نقشه برق
  4. نقشه مکانیک
  • طراحی نقشه معماری

گام بعدی در دالون طراحی نقشه معماری است در این مرحله با توجه به خواسته های کارفرما کار طراحی شروع می شود در نقشه معماری جانمایی فضاهای داخلی مثل اتاق خواب ، آشپزخانه ، سرویس ها و … مشخص می شود در زیر چند نمونه نقشه معماری جهت آشنایی بیشتر شما قرار داده شده است.

 

نقشه کشی ساختمان

نقشه کشی ساختمان

نقشه کشی ساختمان

  • محاسبات سازه

در مرحله بعدی نقشه کشی ساختمان، نقشه سازه اسکلت ساختمان مورد بررسی قرار می گیرد محاسبات سازه با توجه به نوع خاک منطقه ، تعداد طبقات و بار زنده و مرده ساختمان (نوع کاربری) متفاوت است محاسبات سازه شامل فونداسیون یا پی ساختمان ،  ستون ها ، تیرها و سقف طبقات است در سازه بتنی تعداد میلگرد های مورد نیاز و عمق فونداسیون متغیر است و بنا به نظر مهندس محاسب سازه و شرایط ساختمان اعلام می گردد . امروزه تنوع زیادی در نوع سقف ها و اسکلت های ساختمانی وجوددارد که باعث سبک تر شدن ساختمان شده و در طراحی سازه ساختمان بسیار موثر است . از سقف هایی که بسیار رایج شده اند می توان به سقف کوبیاکس ، یوبوت و عرشه فولادی در سازه های فلزی اشاره کرد.

در مجموعه معماری دالون ابعاد ستون ها و تیرها و تعداد میلگرد مورد نیاز در هر ستون جداگانه محاسبه و ترسیم می گردد  همچنین عیار بتن مورد نیاز ستون ، تیرها و سقف ها و میلگردهای تقویتی و دیوارهای برشی محاسبه می شود.

در سازه فلزی نیز مشخصات تیراهن و ورق های تقویتی بادبندها و تیر های فرعی سقف بررسی و محاسبه می گردد.

  • نقشه برق و مکانیک

بعد از اتمام طراحی  نقشه های محاسبات سازه نوبت به طراحی نقشه های برق و مکانیک می رسد که به طور همزمان با هم پیش می روند و هیچ ارجحیتی نسبت به یک دیگر ندارند. در طراحی نقشه برق جانمایی و جزئیات سوکت های برق ، تلفن ،آنتن مرکزی ، مشخصات سیم ها ،سیستم های روشنایی و صوتی و … پرداخته می شود. در نقشه های مکانیک ،که شامل تعیین جزئیات سیستم های سرمایشی و گرمایشی،گازرسانی ،آبرسانی ،فاضلاب و … است.
نقشه های برق و تاسیسات از مهم ترین نقشه های ساختمانی هستند که توسط مهندسین تاسیسات طراحی می شوند.

طراحی نقشه ساختمان بصورت سه بعدی

با توجه به پیشرفت نرم افزارهای کامپیوتری مجموعه معماری دالون در پروژه های ساختمانی خود از فناوری سه بعدی سازی و تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) استفاده می کند تا مالکین عزیز درک بهتری از فضای خود داشته باشند طراحی نقشه سه بعدی در صنعت ساختمان در این موارد بسیار کاربرد دارد 1- پلان سه بعدی (3D Plan) 2- طراحی معماری داخلی 3- نمای ساختمان 4- محوطه سازی

  • پلان سه بعدی: پس از طراحی نقشه ساختمان بصورت دو بعدی و تایید اولیه توسط کارفرما طراحان مجموعه دالون اقدام به مدل سازی پلان و طراحی سه بعدی می کنند.
  • طراحی معماری داخلی: پس از تایید نقشه معماری که اولین مرحله از خدمات مهندسی است کار طراحی دکوراسیون داخلی شروع می شود در عکس های سه بعدی جزئیات دقیقی از نورپردازی ، متریال و چیدمان مبلمان نمایش داده می شود.
  • نمای ساختمان: نمای ساختمان نیز از واجبات نقشه کشی ساختمان است در واقع نمای ساختمان مثل ویترین یک فروشگاه باید جذابیت بصری داشته باشد  که با توجه به سبک نما (کلاسیک ، ترکیبی و مدرن) در ابتدا نقشه آن بصورت دو بعدی کشیده می شود و سپس برای درک بهتر بصورت سه بعدی ارائه می شود
  • محوطه سازی: طراحی فضای سبز و محوطه در خانه های ویلایی بسیار رایج است البته طراحی نقشه محوطه در روف گاردن و حیاط ساختمان های شهری بسیار کاربرد دارد. طراحی محوطه و فضای سبز هم مانند نمای ساختمان به صورت سه بعدی و انیمیشن ارائه می گردد

 

نقشه خانه ویلایی

 

مراحل طراحی نقشه ساختمان چیست؟

همانطور که ذکر گردید نقشه کشی ساختمان در رشته های مهندسی معماری ، مهندس عمران ، مهندسی برق ، مهندسی مکانیک کاربرد دارد و در مجموعه معماری دالون نیز این خدمات مهندسی ساختمان بصورت گسترده شامل طراحی پلان معماری ، محاسبات سازه ، تاسیسات برق و تاسیسات مکانیک است که این نقشه ها برای همه ساختمان ها از جمله آپارتمان های اداری و مسکونی و خانه های ویلایی طراحی و محاسبه می گردد انجام می شود .

اولین کاری که برای شروع طراحی نقشه ساختمان لازم است کروکی و مشخصات زمین است در ابتدا عوارض و مشخصات زمین مثل گذرها ( حدود اربعه) ، شیب زمین ، جهت شمال و جنوب ، محل قرارگیری ساختمان و همسایه ها مورد بررسی قرار می گیرند.

 مرحله بعدی جلسه با کارفرما و بررسی خواسته های ایشان است در واقع قبل از شروع نقشه کشی ساختمان کلیه خواسته های کارفرما بررسی خواهد شد و در مورد آن بحث و تبادل نظر می شود.

انتخاب مهندس نقش کش

  1. انتخاب یک مهندس معمار: پیدا کردن یک مهندس معمار حرفه‌ای و ماهر که توانایی طراحی نقشه ساختمان مورد نیاز شما را داشته باشد.
  2. بررسی نیازها : قبل از ملاقات با مهندس نقشه کش معمار، لیستی از نیازها، اولویت‌ها و آرزوهای خود درباره ساختمان مورد نظر خود بسازید.
  3. بحث در مورد بودجه و قرارداد: در این مرحله، بحث در مورد بودجه پروژه و محدودیت‌های مالی شما با مهندس معمار ضروری است. اطمینان حاصل کنید که پروژه مورد نظر با بودجه شما قابل اجراست.
  4. طراحی و ارائه پلان: پس از قرارداد، مهندس معمار شروع به طراحی و تهیه نقشه ساختمان می‌کند. این نقشه شامل طرح‌های مفصلی از ساختمان، نمودارهای سازه‌ای و نقشه‌های الکتریکی است.
  5. بررسی و تصحیح: پس از دریافت نقشه، آن را با دقت مطالعه کرده و در صورت نیاز، تغییرات و اصلاحات لازم را به مهندس معمار اعلام کنید.
  6. اجرا و نظارت: پس از تایید نهایی نقشه، مهندس معمار مسئولیت نظارت بر اجرای پروژه را برعهده می‌گیرد تا مطابق با نقشه های مصوب کارهای اجرایی پیش برود.

در هر مرحله از این فرآیند، تعامل و همکاری با مهندس معمار بسیار مهم است تا بهترین نتیجه را بدست آورید.

خدمات  مهندسی نقشه کشی درمجموعه معماری دالون 

اگر به طور کلی بخواهیم خانه های مسکونی را تقسیم کنیم به دو قسمت آپارتمانی و ویلایی بخش بندی خواهد شد در شرکت مجموعه معماری دالون کلیه خدمات مهندسی ساختمان از کارشناسی و مطالعات اولیه که همان فاز صفر ساختمان است تا ساخت و اجرا توسط تیم حرفه ای را برای شما انجام خواهیم داد تا شما با خیالی راحت همه کارهای ساختمانی خود را بصورت متمرکز به یک مجموعه بسپارید.

طراحی نقشه خانه در ساختمان هایی ویلایی دارای ضوابط کمتری است و دست طراح برای فضاهای داخلی ، محوطه سازی و حتی نمای ساختمان بسیار باز تر است پس بنا براین خلاقیت بیشتری برای خانه های ویلایی مورد انتظار است . در ساختمان های آپارتمانی نیز با توجه به ضوابط شهرسازی و شهرداری هر استان نقشه کشی ساختمان صورت می پذیرد.

یکی از فاکتور های تاثیر گذار در طراحی نقشه آپارتمان مسکونی و اداری ضوابط پارکینگ است در واقع تعداد پارکینگ ها مشخص کننده تعداد طبقات و واحدها است به همین خاطر مالکین عزیز تلاش می کنند پروژه خود را به شرکت نقشه کشی بسپارند که حداکثر تامین پارکینگ را انجام دهد و با توجه به محدودیت خانه های آپارتمانی حداکثر استفاده از فضا شود.

نقشه کشی ساختمان های قدیمی 
از دیگر خدمات دالون  برداشت نقشه ساختمان است اما نقشه برداری ساختمان چه کاربردی دارد؟

1 – اگر قصد تغییر دکوراسیون خانه را دارید اولین گام نقشه برداری ساختمان است پس از تهیه نقشه وضع موجود توسط مهندس نقشه کش معمار تغییر نقشه یا طراحی داخلی انجام می شود.

2- خدمات نقشه کشی در تعمیرات و بازسازی نیز کاربردی است و هر گونه تغییر نقشه را پس از برداشت نقشه ساختمان می توان انجام داد تا با خیالی راحت عملیات ساختمانی را اجرا کرد.

3- گاهی برای اخذ مجوز از نهادهای دولتی و اصناف احتیاج به نقشه وضع موجود توسط مهندس نقشه کش ساختمان است که تیم دالون بعد از بازدید ظرف مدت پنج الی ده روز کاری این نقشه ها را ترسیم می کند.

تهیه نقشه ساختمان جهت اخذ جواز
از دیگر خدمات مجموعه دالون تهیه نقشه و برگه های مهندسی برای اخذ جواز نوسازی است ، اگر قصد ساخت یک بنا را دارید باید بدانید که برای تهیه نقشه ساختمان باید طبق شرایط و ضوابط شهرسازی آن منطقه انجام شود. در شهر اصفهان طبق طرح تفصیلی مناطق مختلف شهرداری پهنه بندی شده اند و با حروف اختصاری R ,S , M, G تعریف می شوند به این معنا که در هر پهنه بندی تراکم ساختمان چقدر است یا اصلا امکان ساخت هست یا خیر.

معمولا در پهنه بندی مسکونی که با حرف R تعریف می شود تا  60 درصد زمین + 1.20 متر مالک مجاز به ساخت بنا است. در برخی از پهنه بندی ها حداکثر سطح اشغال به 40 درصد کاهش می یاید یا حتی اجازه ساخت بنای مسکونی در آن ممنوع است و فقط می توان در آن یک سوله صنعتی یا بنای تجاری داشت.

پس از مشخص شدن پهنه بندی ، مالک تقاضای دستور نقشه می کند که بر اساس آن کار تهیه نقشه های مهندسی شروع می شود. در زمان نقشه کشی باید سایر ضوابط شهرسازی از جمله تامین نور و نورگیری ها ، حریم همسایه های مجاور ، تامین پارکینگ و ارتفاع هر طبقه را رعایت نمود در غیر اینصورت نقشه ها مرجوع می شوند و نیاز به اصلاح و ویرایش مجدد آن است تا صدور پروانه ساختمان صورت بگیرد.

در بسیاری از پروژه ها به دلیل قوانین سخت گیرانه شهرسازی یا عدم صرفه اقتصادی مالکین پس از تهیه نقشه شهرداری و صدور جواز اقدام به کاهش مساحت نورگیر و افزایش بنا در زمان اجرا یا تغییر در نقشه های مهندسی می نمایند تا خواسته هایشان تامین شود. در این صورت طبق قوانین هر شهر و ماده 99 یا 100 شهرداری جریمه خلاف شهرداری باید پرداخت شود.

مزیت همکاری با مجموعه دالون چیست؟
درمجموعه دالون با وجود آرشیو گسترده نقشه های ساختمانی در ابعاد مختلف هیچ گونه نقشه آرشیوی به مالکین عزیز ارائه نمی گردد در واقع نقشه از ابتدا و طبق خواسته های کار فرما ترسیم می گردد.
اگر به دنبال یک فرد مهندس نقشه کش هستید یکی از دغدغه های شما کیفیت انجام کار است اما زمانیکه با یک مجموعه همکاری می کنید کار طراحی توسط یک تیم انجام می شود و نظارت بیشتری بر روند اجرای کار خواهد بود.
درمجموعه معماری دالون طیف گسترده ای از خدمات مهندسی از تهیه نقشه تا نظارت و اجرای ساختمان ارائه می گردد بنابراین از برون سپاری هر قسمت از ساختمان به اشخاص دیگر بی نیاز خواهید بود و از پیشرفت پروژه خود توسط یک تیم حرفه ای لذت خواهید برد.
خدمات نقشه کشی ساختمان طیف وسیعی از کاربری ها را شامل می شود که هر کدام ویژگی های منحصر بفرد خود را دارا است و نیازمند مهارت و تجربه کافی است برای نمونه طراحی نقشه دوبلکس برای ساختمان ویلایی تفاوت های زیادی با طراحی آپارتمان شهری دارد اما هر دو به عنوان کاربری مسکونی شناخته می شوند. در دالون صفر تا صد طراحی ویلا و آپارتمان های مسکونی انجام می شود.
در صورتی که نیاز به مشاوره و یا کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نقشه کشی ساختمان و مراحل تهیه نقشه را دارید با کارشناسان و مشاوران دالون در ارتباط باشید.

برای ساخت یک ساختمان چه نقشه هایی لازم است؟

برای ساخت یک ساختمان شما نیاز به تهیه و طراحی نقشه های معماری ،محاسبات سازه و نقشه های برق و مکانیک دارید.در این مقاله به صورت جامع و کاملی درمورد تمامی نقشه های مورد نیاز برای ساخت یک ساختمان ،گفته شده است

 
حداقل زمان مورد نیاز برای طراحی نقشه معماری چه زمانی است؟

زمان طراحی بستگی به عوامل مختلفی از جمله متراژ بنا و یا تعداد طبقات دارد.حداقل زمان مورد نیاز 10 تا 15 روز کاری برای نقشه های معماری است.برای اطلاع از زمان دقیق انجام نقشه های ساختمان خود با کارشناسان ما در ارتباط باشد

پیمان ایوبی وب‌سایت

نظرات بسته شده است.